Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2011

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, τα οποία είναι αυξημένα για τα καινούρια Ι.Χ. καθώς έχει καταργηθεί το κριτήριο παλαιότητας και πλέον θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Ενσωματώνουν φόρο μεγάλου κυβισμού για τα Ι.Χ. πάνω από 1929 κ.εκ ενώ θεσπίζονται «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, ανάλογα με τις εκπομπές co2, για αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από 1/11/2010 (τελευταία τροποποίηση). Τα κλιμάκια έχουν αλλάξει ενώ έχει ενσωματωθεί ειδικός φόρος μεγάλου κυβισμού για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες άνω των 1.929 κ.εκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων θα συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο).

Τα τέλη για δίτροχα και τρίτροχα ορίζονται σε 125 ευρώ, ενώ για μοτοποδήλατα είναι 10 ευρώ.
Τα υβριδικά και υδρογόνου Ι.Χ. καθώς και οι δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης της κατηγορίας αυτής, μέχρι 1.929 κ.εκ απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για οχήματα πάνω από 1.929 κ.εκ., τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα μισά που αναλογούν σε μη υβριδικό Ι.Χ. με τα ίδια κυβικά.
Καλύτερα να περιμένουμε την ψήφιση του σχεδίου νόμου για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τον επιστημονικό τρόπο υπολογισμού των νέων τελών κυκλοφορίας!
Πηγή και περισσότεροι διευκρινιστικοί πίνακες: Τα ΝΕΑ
http://mot-e-k.blogspot.com/